Časopis za društvenu fenomenologiju i kulturnu dijalogiku
Bosansko narodno pozorište Zenica
Trg BiH br. 3, 72000 Zenica, Bosna i Hercegovina
Tel. +387 32 442 421
Fax: +387 32 442 421
E-mail: zesveske@yahoo.co.uk
  Aktuelni broj  |   Naslovnica  |   Impressum  |   Sadržaj  |   O autorima   |   Najava  |   Donacije  |   Arhiva  |   Projekti  |   edicija "Missing Link"  

BOSANSKO NARODNO POZORIŠTE - ZENICA

El Dorado

Medijska instalacija El Dorado (2006/2007) koju je Danica Dakić predstavila na 12. Kaselskim dokumentima, jeste jedno inter-kulturalno i transnacionalno djelo. Konceptualna i slikovna tačka ‘odlaska’ za ovaj rad jest panorama zidne tapete El Dorado (1848) iz Muzeja zidnih tapeta u Kaselu. Ona služi kao površina na kojoj mlade izbjeglice projiciraju svoje snove i želje, Oni postaju glumci: oni trče, bore se, plešu, pjevaju i pričaju priče o svojim životima.
Preuzeto: www.kunsthalle-duesseldorf.de/index.php?

...Iskrenu zahvalnost i duboko poštovanje prema izvanrednoj autorici i njenoj predusretljivosti u ime naših čitatelja i redakcije neka iskaže pero Toma Holerta, teoretičara i kritičara umjetnosti, odabranim fragmentom iz njegova eseja Eine Politik der Figur, indirektno citiranoj Kristin Marek također, rađenim za katalog posvećen Danici Dakić (Kunsthalle, Duesseldorf, august/novembar 2009.)

Radovi Danice Dakić mogu se prevesti u diskurse kulturalne antropologije ili pak, do izvjesne mjere, teorije performativnosti. Liminalnost se ovdje smatra manje pojavom za proučavanje ili stanjem estetičke otvorenosti koju treba postići, a više metodom koju umjetnica primijenjuje kao rediteljica preko fotografije i filma. Kad ona, kao u El Doradu (2006/2007), dovede djecu i omladinu iz izbjegličkog centra u Kaselski muzej zidnih tapeta, te oni u tim prostorijama trče, plešu i govore ispred tapete s historijskim scenama El Dorada, tad je to, s jedne strane poziv protagonistima da performativno (dakle materijalno i fizički) promisle i modificiraju vlastitu pojedinačnu egzistenciju (a ona je prisilna mobilnost i dislokacija) u jedan neobičan okoliš imaginarnih bijegova; to znači da tijela izbjeglica “Dakićka ne opisuje tek kao mesto upisivanja apsolutne moći, nego, naprotiv, kao nositelje i proizvođače unutarnjih i vanjskih slika, a posebno ideja, fantazija, snova i utopija, pa tako i mogućnosti za akciju. (Kristin Marek)”

Sadržaj aktuelnog broja

ZENIČKE SVESKE
Časopis za društvenu fenomenologiju i kulturnu dijalogiku


Izdavač
J.U. Bosansko narodno pozorište - Zenica

Uredni/k/ca
Nermin Sarajlić
Venita Popović

Redakcija
Dragoslav Dedović
Nermina Mujagić
Marijana Senjak
Bernard Harbaš

Design
Danica Dakić:
EL DORADO.
Giessbergstrasse, 2006-07;
Transparency in light box;
C-print on aluminum
Cover intervencije: Žarko Marić

Web Design
Samir Lemeš

DTP
Jadranka Balta

Štampa
Dom štampe Zenica

ISSN 1840-0868

Pri objavljivanju trinaestog broja iskreno zahvaljujemo na pruženoj pomoći
Općini Zenica i Ministarstvu za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Ze-Do kantona..
  Sadržaj aktuelnog broja >>